A A A

ANALIZE MEDICALE

Importanta analizelor

Analizele de laborator sunt instrumente eficiente de evaluare a starii de sanatate a pacientilor. Este important de stiut ca rezultatele analizelor pot fi in afara valorilor normale dintr-o multime de motive. Aceste variatii pot avea la origine aspecte ca preferintele dietetice, varsta , sexul, ciclul menstrual, gradul de activitate fizica, medicamente administrate, consumul de alcool si alti factori nu neaparat legati de aspecte patologice.


Rezultate anormale

Orice rezultat anormal trebuie discutat cu doctorul dvs. de familie. Este imposibil a se pune un diagnostic precis numai pe baza analizelor de sange, dar este la fel de adevarat ca aceste analize pot sa va ajute sa aflati mai multe despre corpul dumneavoastra si sa detectati din timp posibilele probleme, astfel incat un tratament sa fie cat mai eficient.


Valori normale specifice laboratorului Doctor Lungu

Laboratorul Doctor Lungu a stabilit majoritatea valorilor normale conform specificatiilor producatorului reactivilor si in functie de metoda utilizata. In general 95% din pacientii sanatosi trebuie sa se incadreze in valorile normale. Restul de 5% sunt pacienti sanatosi care nu se incadreaza intre aceste valori. Rezultatele anormale nu inseamna neaparat ca acesti pacienti sunt bolnavi. Statistic, daca ati efectuat un grup de 20-30 de analize individuale, exista o probabilitate mare ca una sau doua analize sa fie usor in afara valorilor normale. Motivul pentru care trebuie sa va consultati doctorul este pentru ca acesta sa evalueze daca respectivele variatii sunt semnificative.


Analize medicale gratuite

Conform Legii 95/2006, asiguratii caselor de asigurari de sanatate au dreptul la o serie de investigatii paraclinice in ambulator, printre care se numara si analizele de laborator. Pentru a putea beneficia gratuit de analize in laboratorul Doctor Lungu, un pacient trebuie sa satisfaca urmatoarele conditii:
- sa fie asigurat la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Suceava sau la OPSNAJ
- doctorul trimitator (de familie sau specialist) sa aiba contract cu una din casele de asigurari mentionate
- sa prezinte un bilet de trimitere de analize tip, completat conform normelor
- Conform OUG 150/2002, Art. 11, asiguratii au dreptul sa aleaga medicul de familie, medicul specialist din ambulatoriu, unitatea ce le va acorda servicii medicale, precum si casa de sanatate la care se asigura.Factori care influenteaza calitatea analizelor


Calitatea analizoarelor / metoda de lucru

Majoritatea aparaturii din laboratorul Doctor Lungu incorporeaza tehnologie de ultima ora pe plan mondial. Producatorii sunt firme de talie internationala consacrate domeniului medical, iar calitatea produselor lor nu e pusa la indoiala nicaieri in lume. Clinica Doctor Lungu a incheiat contracte de service cu toti furnizorii de aparatura, astfel incat intretinerea tehnica si reparatiile se fac de catre personalul autorizat al reprezentantilor producatorilor in Romania.


Reactivii: aparatura performanta nu este de folos daca nu lucreaza cu reactivi de calitate. Doctor Lungu foloseste exclusiv reactivi produsi de catre producatorii analizoarelor(Roche). Desi pe piata din Romania exista o multime de alte solutii mai ieftine, Doctor Lungu nu a facut niciodata rabat de la calitate si de la recomandarile producatorilor.


Controale externe de calitate

Poate cel mai important factor care indica corectitudinea rezultatelor analizelor este sistemul controlului extern de calitate. Prin acest sistem o proba cunoscuta doar de initiatorul programului este trimisa la mai multe laboratoare pentru testare. Rezultatele testarilor de la laboratoare se compara cu valoarea etalon. Daca diferentele sunt peste un anumit prag pentru un laborator, acesta se considera "exclus", ceea ce inseamna ca laboratorul respectiv trebuie sa ia masuri corective.


In cazul raportarii unor valori in afara intervalului acceptat, se opreste lucrul pe acel analizor, se deschide o fisa de neconformitate si se procedeaza la inlaturarea cauzelor.


Analize gratuite cu bilet de trimitere de la Medicul de familie:

Hemoleucograma completa, Numaratoare reticulocite, VSH, Timp Quick, INR, Fibrinogenemie, Uree serica, Acid uric seric, Creatinina serica, Calciu ionic , Sideremie (fier), Glicemie, Colesterol seric total, Trigliceride serice, Proteine totale serice, Lipide, TGO, TGP, Fosfataza alcalina, ASLO, Proteina C reactiva, Exsudat faringian, nasal, Examen complet dei2 urina, Urocultura, Examen coproparazitologic.


In plus pentru gravide:

Determinare grup sangvin, Rh, VDRL, Confirmare TPHA, Testare HIV.


Analize gratuite cu bilet de trimitere de la Medicul specialist:

Hemoleucograma completa, Numaratoare reticulocite, VSH, Timp Quick, INR, Fibrinogenemie, Uree serica, Acid uric seric, Creatinina serica, Calciu ionic seric, Sideremie (fier), Glicemie, Colesterol seric total, Trigliceride serice, Proteine totale serice, Lipide, TGO, TGP, Fosfataza alcalina, Electroforeza proteinelor, ASLO, Proteina C reactiva, Exsudat faringian, nasal, Examen complet de urina, Urocultura, Examen coproparazitologic, APTT, Determinare grup sangvin, Rh, HDL colesterol, LDL colesterol, Gama GT, LDH, Bilirubina totala, directa, Exsudat faringian, nazal, Examen complet de urina, Urocultura, Examen coproparazitologic, VDRL, Confirmare TPHA, Factor rheumatoid, IgE seric, Depistare Helicobacter Pylori.